Cégismertető

Gödöllőn a 70-es években épült belvárosi társasházak távhőszolgáltatással történő ellátását  két külön álló - a Palota-kerti, (I. fűtőmű) és a Kossuth Lajos utcai (II.fűtőmű) - fűtőmű látja el.
A Gödöllői Távhő Kft-t önálló gazdasági társaságként 2000-ben Gödöllő Város Önkormányzata alapította, mely a Kft-nek 100%-ban tulajdonosa.

A Kossuth utcai fűtőműbe 2001-ben beépítésre került egy Deutz-TBG 620 V16K típusú 1358 kW villamos teljesítményű gázmotor. A kapcsolt termelés során termelt hőt szerződés keretében a Kft. hasznosítja. A kapcsolt energia termelés előnye, hogy a hő- és villamosenergia termelés egy időben történik, ez által jobb hatásfokkal állítható elő, valamint kevesebb károsanyag kibocsátást eredményez. A gázmotor telepítése szükségessé tette teljesítményének jobb kihasználhatósága érdekében a két fűtőmű gerincvezetékének összekapcsolását. Ekkor épült meg a két városrészt összekötő szakasz előre szigetelt Isoplus vezetékkel,. A két fűtőmű közötti hőátadás hőcserélőn keresztül történik.

A Kft. szolgáltatási területén:

  • lakossági felhasználók száma 2035, melyből 1990 a távhőszolgáltatásra kapapcsolt lakás;
  • külön kezelt intézmény 13 épület;
  • egyéb 7 épület.

A távhő termelés és szolgáltatás két szinten történik.

Első szint:

a két fűtőmű hőtermelését külső hömérséklet függvényében szabályozza a számítógépes felügyeleti rendszer.

 

A kazánházak hőtermelése:

  • a Palota-kerti fűtőműben 3 db Hoval max3 2750 kW hőteljesítményű melegvizes kazán és 1 db Viessmann Vitocrossal CRU 1000 kW hőteljesítményű kondenzációs kazán;
  • a Kossuth utcai fűtőműben 4 db Hoval max3 2750 kW hőteljesítményű melegvizes kazán és 1 db Viessmann Vitocrossal CRU 1000 kW hőteljesítményű kondenzációs kazán üzemel

Második szint:

az épületek hőközpontjában automatikus külső hőmérséklet szabályzók segítségével történik, ahol az automatikus szabályzó szelepek a külső hőmérséklet függvényében nyitják, vagy zárják az épületek hőközpontjainak szabályzó szelepeit, biztosítva ez által az optimális hőszükséglet biztosítását.

 

 

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház