Költségmegosztás folyamata

Az adott épület(ek) teljes hőfelhasználását a Gödöllői Távhő Kft. az OMH által hitelesített hőmennyiségmérő műszerrel megméri és havonta megállapodás (légköbméter, előző fűtési idény %-os aránya) alapján számlázza.

A költségmegosztók elszámolására a lakóközösség egy a költségosztást végző céggel köt szerződést, mely kiterjed a költségosztók évenkénti leolvasására, kiértékelésére, az egyes lakásokra jutó hőmennyiségek meghatározására. A költségmegosztást végző cégtől kapott adatszolgáltatás alapján a Kft. elkészíti az egyes felhasználási helyekre vonatkozóan a fűtési hődíj elszámolást.
A Kft. nem tud felvilágosítást adni a költségosztók kiértékeléséről, mivel nem áll rendelkezésére a felhasználási helyeken kiolvasott adat, csak a kiértékelés eredménye. Az ilyen irányú panaszokkal minden esetben a lakóközösség képviselője, illetve a költségosztást végző cég tud felvilágosítást adni.
A kiértékelés alapján megállapított lakásokra jutó hőfelhasználási arányokat (%) a következő fűtési idényre a lakóközösség képviselője adja meg a Kft. számára. 
Amennyiben a termosztatikus szeleppel alacsonyabb értékre szabályozza lakásának hőmérsékletét, az több megtakarítást eredményez. A mérések azt mutatják, hogy egy celsius fok lakáshőmérséklet csökkentés kb. 5-6% fűtési hődíj megtakarítást eredményez.

A havi fűtés elszámolás az épületrészek tulajdonosai, a lakóközösség közgyűlési döntése alapján, a következő módokon történhet:

  • a fűtött légtérfogat alapján a lakások és egyéb helyiségek légköbmétereinek arányában, 
  • a radiátorokra szerelt fűtési költségmegosztók adatainak alapul vételével,

Ha a fűtési költségmegosztókkal határozzák meg épületen belül a hőfelhasználási arányokat, akkor 2011. szeptember 1-től kötelezően alkalmazni kell légköbméter arányos felosztási részt, és a felhasználási arányok megállapításához korrekciós tényezőket. A légköbméter arányos rész felújítás előtti ház esetén nem lehet kevesebb 30%-nál és panelprogramos ház esetén nem lehet több mint 50%.

 

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház