Költségmegosztás, elszámolás

Az elmúlt 10 évben jelentős változás történtek a lakóépületek távhőszolgáltatás elszámolása terén. A lakások jelentős részét felújították, a távhőszolgáltatással ellátott épületekben bevezetésre került az épületenként történő mérés szerinti elszámolás, a radiátorokra a lakóközösségek döntése szerint költségmegosztó készülékek kerültek felszerelésre.
A költségmegosztók alkalmazásának és a költségek megosztásának általános szabályait 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet szabályozza.

A költségmegosztó készülékek az egyes fűtőtestek hőleadásáról szolgáltatnak információt. A készülék két hőérzékelője közül az egyik a fűtőtest, a másik a helyiség hőmérsékletét méri.
A költségmegosztó közvetve méri a felhasznált hőmennyiséget, a műszeren kijelzett érték a radiátor hőleadásától függ. 
A költségmegosztó ugyanakkor nem mértékegységben mér, mivel kizárólag a felhasználási arányok megállapítására alkalmas. 
A jövőben csak digitális költségmegosztó műszert lehet felszerelni.
Elektronikus költségosztó

 

A költségmegosztók elszámolására a lakóközösség egy a költségosztást végző céggel köt szerződést, mely kiterjed a költségmegosztók évenkénti leolvasására, kiértékelésére, az egyes lakásokra jutó hőmennyiségek meghatározására. A költségmegosztást végző cégtől kapott adatszolgáltatás alapján a Kft. elkészíti az egyes felhasználási helyekre vonatkozóan a fűtési hődíj elszámolást.
A Kft. nem tud felvilágosítást adni a költségmegosztók kiértékeléséről, mivel nem áll rendelkezésére a felhasználási helyeken kiolvasott adat, csak a kiértékelés eredménye. Az ilyen irányú panaszokkal minden esetben a lakóközösség képviselője, illetve a költségosztást végző cég tud felvilágosítást adni.
A kiértékelés alapján megállapított lakásokra jutó hőfelhasználási arányokat (%) a következő fűtési idényre a lakóközösség képviselője adja meg a Kft. számára. 
Amennyiben a termosztatikus szeleppel alacsonyabb értékre szabályozza lakásának hőmérsékletét, az több megtakarítást eredményez. A mérések azt mutatják, hogy egy celsius fok lakáshőmérséklet csökkentés kb. 5-6% fűtési hődíj megtakarítást eredményez.

A fűtési célú költség számlázása az épületrészek tulajdonosai, a lakóközösség közgyűlési döntése alapján, a következő módokon történhet:

  • a fűtött légtérfogat alapján a lakások és egyéb helyiségek légköbmétereinek arányában, 
  • a radiátorokra szerelt fűtési költségmegosztók adatainak alapul vételével,

Ha a fűtési költségmegosztókkal határozzák meg épületen belül a hőfelhasználási arányokat, akkor 2011. szeptember 1-től kötelezően alkalmazni kell légköbméter arányos felosztási részt, és a felhasználási arányok megállapításához korrekciós tényezőket. A légköbméter arányos rész felújítás előtti ház esetén nem lehet kevesebb 30%-nál és panelprogramos ház esetén nem lehet több mint 50%.

Példa a költségosztók leolvasását követő elszámolásra:

A - fűtési idényben a kft. által „Fűtési célú költségek” Hődíj soron kiszámlázott mennyiségek összesítve (GJ)
B - a költségosztást végző cég által a fűtésre történt hőfelhasználás (GJ)

  • amennyiben a B > mint A, úgy a különbözet kerül kiszámlázásra,
  • amennyiben a B < mint A, úgy jóváírás történik, mely visszautalásra, illetve beszámításra kerül a díjfizető igénye alapján

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház