Radiátor csere

Tudnivalók a radiátorok cseréjéről
A radiátor hosszú időre szóló beruházás, a fűtőtest és szerelvényeinek meghibásodása Önnek sok kényelmetlenséget és a lakásban károkat okozhat, ezért a szakemberek által ajánlott műszakilag megfelelő fűtőtestet és szerelvényeket válassza. 

A radiátor adott teljesítményre és az épület hőegyensúlyára méretezett, ezért a leszerelt radiátort célszerű ugyanolyan teljesítményűvel pótolni. Ha kisebb teljesítményűre cseréli, többé nem lesz teljes értékű fűtése, nagyobb teljesítményű esetén a strangon (a felső és alsó szintet összekötő csőszakasz) alatta lévő radiátorok hőleadása csökken.
A megfelelő teljesítményű fűtőtest kiválasztásához kérje szakembereink segítségét.
A radiátorok méretezése 75 oC bejövő és 60 oC elmenő hőmérsékletre történik. 
A radiátorok cseréjét szakemberrel végeztesse el.

  • A lakóházak alumínium radiátorait kizárólag alumíniumból készült fűtőtesttel szabad pótolni. Ha ilyen rendszerbe acélból készült radiátorokat szerelnek be a két fém között ionvándorlás indul el és az acél fűtőtestek néhány év alatt kilyukadhatnak.
  • Egycsöves fűtési rendszerben a radiátor cserénél nem szabad leszűkíteni a csatlakozások átmérőjét, illetve elzáró szerelvényt a hálózatba beépíteni, ugyanis egyetlen szűkítés az egész strangon elhelyezett radiátorok fűtését lényegesen leronthatja.
  • A fürdőszobai radiátorokat sok esetben törölközőszárítós kivitelűre cserélik le. Az ilyen radiátorok tartalmazhatnak elzáró szerelvényt, mely zárása esetén a strangon megszűnik a vízkeringtetés, így a fűtés megszüntetését eredményezi.

 A szolgáltató feladata, hogy radiátorcserék esetén díjfizetés ellenében leüríti, majd feltölti és kilégteleníti a fűtési rendszert, azonban kéri, hogy ennek megrendelését a vízleeresztési lapon rendeljék meg.
Célszerű a közös képviselőn keresztül összehangolni a több lakásban végzett munkálatokat, elkerülve ezzel a felesleges kiszállásokat és a töltővíz pazarlását.
A Kft. a leürítést követően minél hamarabb visszatölti és kilégteleníti a rendszert. Erre azért van szükség, mert a víz nélkül maradt fűtőtestek belülről rozsdásodni kezdenek. Minél többször kerül levegő a rendszerbe, annál erősebb a korrózió. A visszatöltéshez a szolgáltató kezelt, lágy vizet használ, mely megakadályozza a hálózati vízben lévő ásványi anyagok kiválását.
A fűtéskorszerűsített rendszereknél, ha azt tapasztalja, hogy a radiátorból víz szivárog, a radiátorcsap és a felszerelt alsó szelep együttes elzárásával a hibás radiátort kizárhatja a vízáramból, és amíg szerelőről gondoskodik, a szivárgást átmenetileg megszüntetheti.

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház